Det kærlige fundament

Mandag aften underviste jeg deltagerne på Grundforløb i selvværd i Det Kærlige Fundament.

Og så tænkte jeg at jeg liiige ville minde dig om det også. Det Kærlige Fundament er det begreb vi bruger til at minde os selv om, at vores kroppe har en masse behov, og hvis vi ikke lever med udgangspunkt i de behov, så dræner vi kroppen og det betyder træthed, underskud, vrissen og tristhed.

Det Kærlige Fundament er der plads til alle, og derfor handler det ikke om at sætte DIG først, det handler om at sætte BEHOV først. Alles behov. At leve med udgangspunkt i behov.

Den første måned, når vi går i gang på Grundforløb i selvværd, så handler forhindringen for at leve med fødderne solidt i Det Kærlige Fundament om tid:

-“Altså Rikke, hvordan i alverden skal jeg få tid til alt det der?

Og det forstår jeg godt. Virkelig. For det ER vildt at ændre så radikalt i tilgangen til sig selv. Og det det handler om er, når vi oplever at vi ikke har tid til at passe ordentligt på os selv, at vi har fået byttet Need ud med Nice.

Need er det du har brug for, og som giver solid god energi.

Nice er det du gør, for at komme væk fra noget ubehageligt, og som skal give dig en umiddelbar rar følelse, men som dræner dig i længden.

De åbenlyse Nice er alt for meget sukker og skærmafhængighed. De knap så åbenlyse er at overskride egne grænser for at andre skal tænke noget bestemt om os, sige ja til ekstra opgaver selv om vi er ved at brænde sammen fordi vi er bange for hvad andre tænker, tage på udflugt med ungerne selv om at sejler derhjemme og du er bagud med alt.

Hvis du har fået byttet om på de to, på Need og Nice, så føles det som om der ikke er timer nok i døgnet, og du bliver træt træt træt fordi din krop aldrig eller sjældent får det, som den har brug for.

Da jeg for 5 år siden, satte mig for, at jeg ville leve på Det Kærlige Fundament, der var jeg ved at blive vanvittig. Det var enormt frustrerende.

Jeg manglede tid.

Jeg kan huske at jeg tænkte:

“Jeg har ikke engang tid i mit liv til at spise vitaminpiller!”

Så hvordan skulle jeg nogensinde få tid til søvn nok, vand nok, mad nok, sex, nærhed og alt det der, som udgør Det Kærlige Fundament?

Og så gik det op for mig, at det lykkedes mig hver evig eneste dag (nærmest), at sørge for at mine børn fik vitaminpiller og søvn og ordentligt tøj og madpakker med og alt det der andet som er en del af det jeg anser for at være det gode børneliv.

Så der gik det op for mig, at det måske ikke KUN havde noget med tiden at gøre, men måske spillede min tilgang til mig selv også ind.

Og en dag forstod jeg, at det her kan gøres op i en sætning:

Hvis der ikke er plads til alles Needs på Det Kærlige Fundament, så er det fordi, at der er fyldt op med Nice. 

Og når vi får sorteret ud i alt det, der er Nice, så frigiver vi lige så stille tid, til alt det der er Needs. Så i denne uge har jeg sat alle deltagerne i gang med den helt store Nice-udrensningsproces.

De dejlige damer skal altså i gang med at finkæmme deres liv med en lup (en ærlig lup ). De skal lede efter skjulte Nice-ting i deres liv, som, når vi dropper dem, kan frigive tid til Need.

I første sorteringsrunde stiller de sig selv flere spørgsmål,

Du får to af dem her som du kan bruge i dit liv:

1. Hvad gør jeg i mit liv, for at andre skal opdage det? 

– Siger jeg ja til for meget for at de andre skal synes jeg er god, venlig, sej eller overskuds-agtig?

– Pudser jeg vinduer for at de der går forbi på gaden skal tænke at jeg er et ordentligt menneske?

– Laver jeg ekstravagante madpakker for at pædagogerne skal synes jeg gør det godt nok, selv om mine unger bare gerne vil have fire flade med leverpostej? 

2. Hvornår sætter jeg andres Nice før mine egne Needs

– Bliver jeg oppe til sent for at min kæreste ikke skal blive træt af mig, selvom min krop skriger på søvn?

– Slæber jeg mig igennem zoologisk have fordi ungerne keder sig derhjemme, selv om jeg i virkeligheden er bagud med alt?

– Bliver jeg længere til en fest end jeg orker, fordi jeg ved at min veninde gerne vil have at jeg bliver lidt længere?

– Siger jeg ja tak til en kage jeg ikke har lyst til, for at den gode giver ikke skal føle sig afvist?

Skriv alle de steder hvor du bytter Need ud med Nice, ned og begynd lige så stille at få fokus på at lade være. Inden længe vil du opleve en forandring.

Det er ikke sådan, at når du har gennemgået dit liv for de her to punkter, så har du pludselig tid og overskud til alt, men du vil mærke at det frigiver tid og energi til det som du i virkeligheden har brug for.

Rigtig god fornøjelse 

 

 

Hvad skal der til før du kan have en hverdag med overskud og energi?

På online-kurset, Selvværd no 1 har du fokus på at fylde dig op med energi og overskud. I 4 trin lærer du hvad der skal til for at du kan leve et balanceret liv hvor du mærker hvornår du skal skrue op og hvornår du skal skrue ned.

Det handler om at du lærer at blive din egen bedste ven ved at lære at mærke og opfylde dine behov. Det er nemlig den stensikre vej til øget selvværd.

LÆS MERE
MODTAG INSPIRATION TIL MERE OVERSKUD OG ENERGI I DIT LIV

TILMELD DIG BREVE FRA RIKKE